Nedsatt hørsel

  •  Strever du med høreapparatene?

  •  Har du vansker med å høre TV/radio?

  •  Sliter du med å høre i sosiale situasjoner eller i møter?

Audoipedagogene nedsatt hørseljpg

Om nedsatt hørsel

Det finnes mange ulike former for nedsatt hørsel. Nedsatt hørsel medfører bla vansker i ulike lyttesituasjoner. Mange opplever utfordringer i samtale med flere personer, i støyende omgivelser og med tv/radio. Diskanttap er den vanligste formen for hørselstap. Den gjør det vanskelig å oppfatte eller skille på de lyse tonene som enkelte konsonanter som gir nedsatt taleoppfattelse. Nedsatt hørsel oppleves ulikt for den enkelte. Det er derfor viktig med individuell oppfølging.

Forskning viser at ubehandlet hørselstap er den enkeltfaktoren som medfører størst risiko for utvikling av demens. Denne risikoen kan reduseres ved å begynne med høreapparat i tide.

BEHANDLING

  • Opplæring og tilvenning i bruk av høreapparat og hørselsteknisk tilbehør/hjelpemidler

Høreapparat og tilbehør kan for mange være vanskelig å betjene. Vi hjelper til i denne prosessen i samarbeid med audiografen. For et optimalt utbytte er det viktige å utnytte mulighetene som finnes i teknologien. (som f.eks apper, mobilstreamimg, tv-streaming, bruk av eksterne mikrofoner osv)

  • Veiledning i mestrings- og kommunikasjonsstrategier for å bedre din taleforståelse

For mange er det vanskelig å venne seg til nye høreapparater fordi lydene kan oppleves annerledes eller ubehagelige. Trening i å skille språklyder gjennom bla. lyttetrening og munnavlesningstrening kan være med på å gjøre denne prosessen enklere.

  • Cochlea implantat (CI)

  • CI kan for mange være vanskelig å venne seg til fordi lydene kan oppleves ubehagelige eller annerledes. Veiledning og lyttetrening bidrar til å bedre taleoppfattelsen i ulike lyttesituasjoner.

  • Vi hjelper også til med opptreningen av tilbehør og andre hjelpemidler som for eksempel telefon, tv og eksterne mikrofoner.

  • Tegnopplæring

Tegn som støtte til munnavlesning kan bedre kommunikasjonen.


Priser

Behandling dekkes av HELFO med henvisning fra ØNH-lege/fastlege.
Ingen egenandel.

Behandlingssted

Behandling på Smestad Helsesenter eller videokonsultasjon (landsdekkende). Vi tar også hjemmebesøk om nødvendig.